Дамјана Видическа во САД се претстави со своја поезија и експериментален краток филм

25 Април 2023
Нашата Дамјана Видическа од Охрид е Фулбрајт стипендист и моментално Мастер студент на Универзитетот во Колумбија - Мисури, наставник и писател. Таа не престанува да не радува и да напредува на американско тло кажувајќи која е и од каде е . Со својата креативност ги освојува сите. На социјалната мрежа Фејсбук таа откри што беше нејзина преокупација изминативе неколку дена. 
 
Прво, морав да го споделам мојот краток филм/ експериментален дел, наречен „ ЦРВЕНО. “(“ЦРВЕНО. “) пред прекрасна публика на Orr Street Studios Фактот што се појавија толку многу познати и убави лица, навистина ми го исполни срцето. Сакав да дискутирам за целта и значењето зад проектот со вас! Голема благодарност до мојот професор Ананд Прахлад, кој беше голема инспирација во моето пишување и креативен процес; и секако, голема благодарност до Карен Појман и Дон Ворен што ми дозволија да ја претставам во нивната галерија, и што беа толку убави и охрабрувачки. ?
 
damjana 2
Јас исто така морав да волонтирам на Unbound Book Festival тука во Колумбија, Мису За неколку дена, бев благословен што сум во присуство на неверојатни писатели и поети, како што се Рос Геј (види видео и слика од него како ја чита својата неверојатна поема „Биди Холдинг“ подолу) и Патрик Розал, кој одржа неверојатен како ПОЦ во САД. Покрај нив, морав да слушнам и други писатели како Ен Давила Кардинал, Дани Шапиро и Џенифер Марица МекКоли како зборуваат за својата работа и страсти на многуте панели што фестивалот ?
Во рамки на Фестивалот на книгата Unbound, добив можност и да ја читам мојата поезија на „Поезија изобилува “ и на мое изненадување, навистина прекрасниот Буки Папилон, автор на “Обично чудо. „Можете да го замислите моментот на фандевојката што го доживеав откако таа ми кажа колку и се допаѓа Нејзиното потпишување на мојата книга и само гушкање ми значеше многу! ? ?
Да бидам писател и да бидам дел од овој неверојатен, предизвикувачки, креативен свет е причината зошто сакам да го правам тоа што го правам!
За многу повеќе неверојатни можности како оваа! ??
*****
Луѓе, каква прекрасна недела беше претходнава!! ✨
Прво имав можност да го споделам мојот краток филм/експериментална поезија, наречен „ЦРВЕНО“. пред прекрасна публика во студиото Ор Стрит. Фактот што се појавија толку многу познати и убави лица, навистина ми го исполни срцето. Преубаво беше чувството што можев да разговарам со вас за целта и значењето зад проектот! Голема благодарност до мојот професор Ананд Прахлад, кој беше голема инспирација во мојот процес на пишување и креативност; и секако, голема благодарност до Карен Поџман и Доун Ворен што ми дозволија да презентирам во нивната галерија и што беа толку прекрасни и охрабрувачки настроени.?
Исто така, имав шанса да волонтирам на Фестивалот на книгата Unbound овде во Колумбија, Мисури. Неколку дена ја имав честа да бидам во присуство на неверојатни писатели и поети, како Рос Геј (видете ги подолу видеото и сликата на кои ја чита неговата неверојатна поема „Be Holding“) и Патрик Розал, кои одржаа неверојатен говор за нивниот однос како пријатели и писатели како POC во Соединетите држави. Покрај нив, слушав и други писатели како Ен Давила Кардинал, Дани Шапиро и Џенифер Марица Меколи како зборуваат за нивната работа и страсти на многуте панели што ги организираше фестивалот!?
Како дел од Фестивалот на книгата Unbound, добив можност да ја читам и моја поезија на „Poetry Abound!“ и верувале или не, тука беше и прекрасната Буки Папилон, авторка на „Обично чудо“. Можете да го замислите моментот на возбуда што го доживеав кога ми кажа колку ѝ се допаѓа мојата поезија! Фактот што ми ја потпиша книгата и ме прегрна ми значи премногу!??
Да се биде писател и да се биде дел од овој неверојатен, креативен свет што отвора многу врати за размислување е причината зошто сакам да го работам тоа што го работам!
Се надевам допрва ќе има уште мнооогу други вакви можности!??, вели на Фејсбук Дамјана Видическа. 
 
Публицитет
Прочитано 317 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter