АКАДЕМИК Д-Р МИЛЕ Д. МИЌУНОВИЌ: СЛАВА И БЛАГОДАРНОСТ НА ХЕРОИТЕ НА БРЕГАЛНИЧКАТА БИТКА

07 Јули 2023

Брегалничката битка е најзначајната и најкрвава битка од Втората балканска војна, која се водела меѓу српските и бугарските сили од 30 јуни до 9 јули 1913 година во која учестввувале одреден број Црногорски и Македонски војници.

Ретко која војна во историјата временски траела толку многу кратко, а била исклучително крвава со голем број жртви на завоените страни. Важна е пораката која може да се извлече од оваа битка, особено за младите генерации да ја разберат апсурдноста на војната, за таа никогаш повеќе да не се повтори.

002 copy copy copy

На 6 јули 2023 година, на спомен обележјата на Брегалничката битка, делегацијата на Црногорската заедница во Р.С. Македонија во состав на претседателот Борис Попивода и членовите: Милорад Милановиќ, Алија Реџиќ, Предраг Николиќ, Момчило Вујисиќ, Слобо Нововиќ, Славко Чукиќ, Слободан Вукичевиќ, Миле и Јелица Миќуновиќ со почит и гордост се поклонија на сенките на овие прекрасни херои кои ги вградија своите животи во темелите на денешната Македонија. Слава и благодарност до нив!

003 copy copy copy copy

Се посети спомен училиштето со костурница во селото Цера, 12 км од Македонска Каменица, ридот Каленица во Штип, црквата свети Троица во Ново Село  и селото Долно Караслари до Велес.

004 copy copy

Народите од Балканот треба да учат од историјата, а не да ја повторуваат и на темелите од минатото да градат иднина.

 

005 copy copy copy

Пишува:

Академик д-р Миле Д. Миќуновиќ од Охрид

Публицитет.мк 

 

Прочитано 458 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter