За деца и млади

02 Септември 2023

Скопскиот поетски фестивал, чиешто трето издание ќе се одржи во периодот од 24 до 28 септември, и годинава го организира преднастанот „Отскочна даска“ ‒ поетско читање за млади поети и поетеси од домашната книжевна сцена.

25 Август 2023

Учесниците на Петтиот балкански камп за деца и млади "Ванчо Николески", благодарение на воспоставената соработка со менаџментот и вниманието од страна на претседателката на Управниот одбор, професор д-р Елизабета Шелева, односно директорот Тодорче Тасевски, се во прилика да проследат дел од манифестациите на светскиот поетски фестивал – "Струшки вечери на поезијата", по нивмни избор. Со тоа, тие се во близина на светските поетски великани.

20 Август 2023
Во четврток, 24. Август, со почеток во 10 часот, во зградата на ОУ “Ванчо Николески”, во Лескоец, крај Охрид, закажано е свечено отворање на, петтиот, по ред, Балкански поетски Камп за млади “Ванчо Николески”.
02 Август 2023

На 176-та владина седница, на предлог на Министерството за образование и наука, е донесена Одлука за доделување стипендии на странски државјани, од државен интерес. Станува збор за предвидени 50 стипендии за странски државјани, студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот полуостров, а кои ќе се запишат како редовни студенти на државните универзитети, меѓу кои и на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ во студиската 2023/2024 година.

26 Јули 2023

Владата разгледа Информацијата од Министерството за образование и наука со предлозите за Календарот за организација на учебната 2023/2024 година во основните училишта и јавните средни училишта и донесе одлука во учебната 2023/2024 година учениците од основното и средното образование да имаат и пролетен распуст.

30 Мај 2023

Македонската Традиционална Таеквон-до Федерација, Благодарение на генералниот спонзор ПН МЕТАЛ и  Агенцијата за Млади и Спорт, изминатиов викенд на 27.05 2023, учествуваше на еден од најјаките и најпрестижни натпревари за оваа пролетна сезона , Меѓународен Таеквон-до ИТФ  А класа натпревар  "ГРАН ПРИ Зворник 2023" , во  БиХ.   

18 Мај 2023

„Да почнеме од нас“  е краток филм во режија, монтажа и сценарио на Претседателот на ученичкиот парламент, генијалниот Иво Георгиески, и со главни улоги на  деца од ООУ „Григор Прличев“ во кое учи и тој.  Филмот е снимен под менторство на наставничката Славица Јолакоска -Таштаноска, а својата премиера ќе ја доживее денеска во 13:30 часот во Младински центар во Охрид.

13 Мај 2023

Оваа пролет учениците од ООМУ „Методи Патче“ заедно со менторите во Охрид се вратија со грст награди од неколку меѓународни натпревари во Кавадарци, Скопје, Тревизо, Орбетело и Белград, соопштија од Музичкото. 

11 Мај 2023

Општинското основно музичко училиште „Методи Патче“ врши упис на ученици кои во учебната 2023/2024 година ќе бидат прво или четврто одделение.

07 Мај 2023

На 49-от општински натпревар по прва помош, кој во организација на Црвен крст  Охрид вчера се одржа во Охрид учениците од сите основните и средните училишта од Охрид и Дебарца организирани во 10 екипи подмладок и 3 младина се натпреваруваа во укажување прва помош.

Страница 1 од 96
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter