Учителката Виолета Петковска и нејзиниот клас од ОУ „Кочо Рацин“ во нов меѓународен проект

13 Мај 2018

Глобалниот,светски проект е ориентиран кон  соработка и е фокусиран на иновации и одржливост.  Започна  на 16 април а ќе заврши 16 мај годинава.

Учениците од 6 континенти ,460 училишта од 85 земји се на иста линија.

Од Македонија учествуваат две  основни училишта: „ Кочо Рацин“- Охрид под менторство на Виолета Петковска и ОУ „Крсте Петков- Мисирков“ од Скопје под  менторство на Маја Виденовиќ.

Учениците се фокусираа на темата, истражуваа , креираа, дискутираат, креираат видео или презентација која ја споделуваат на заедничкиот веб-сајт. На овој начин учат на две  нивоа од  сопствената училница и од нивните глобални врсници.

31969853 1612932828820752 5550031296228491264 n

Во првата недела ги добија одговорите на прашањето: Што е иновација? Научија кои иновации го прават светот  поиновативен? Како да ги користат ИКТ алатките  на иновативен начин? И во четвртата недела од проектот имаа скајп поврзување, која поради временската зона – разлика охридските ученици ја заменија со  заедничка SWAY

презентација на учениците од „Кочо Рацин“ и ученици од Канада и учителката Кимберли Џели ,со нив цела недела разменувавме информации и ресурси,секој во својата училница ги гледаше активностите од врсниците. Ни изјави учителката Петковска.

31961577 1612932328820802 983860558065303552 n

Глобалниот проект-Иновации е дело на авторот Коен Тимерс, од Белгија еден од десетте  10 најдобри учители во светот за 2017/2018 година.

Публицитет.мк

Прочитано 1805 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter